Å lære barn verdien av penger er en viktig del av det å sørge for at de blir forberedt på å møte verden på egen hånd.

For små barn er forståelsen for at man må spare for å gjøre store innkjøp en av de beste lærdommene du kan gi dem. En enkel måte å vise dem hvordan sparing fungerer, er å lage et skjema som viser fremgangen deres mot et sparemål. Post-it® Brand viser her en god måte å komme i gang med det hele:

Slik setter du i gang

Først må barnet velge hva hun/han sparer til – en leke, et spill eller en annen større ting de virkelig vil ha, men ikke har råd til å kjøpe for sine vanlige ukepenger. Det er best å velge noe de må spare til i flere måneder, slik at de kan lære at disiplin lønner seg over tid

.

Når de har valgt et mål, ber du dem om å skrive eller tegne dette målet på enden av en stor plakat eller et stort papir.

Skriv den totale prisen for innkjøpet under tegningen eller skriften. Del den resterende plassen på papiret inn i intervaller, og merk dem deretter. (For eksempel for hodetelefoner til 60 kroner, setter du opp seks trinn på ti kroner hver.) Marker så mange ruter som nødvendig i hver av seksjonene for antallet kroner de trenger for å fullføre den seksjonen. (Bruker du eksempelet med hodetelefoner er det ti ruter i hver seksjon.)

Heng plakaten eller papiret på veggen hvor barnet kan nå det og sett en krukke samt en blokk med >Post-it® Super Sticky notatblokker foran den.

Hver gang barnet legger i et beløp, ber du henne eller ham om å plassere en Post-it® lapp i en av rutene i den aktuelle seksjonen av skjemaet. Når skjemaet er helt fullt, feirer dere barnets suksess med å gå på butikken for å foreta kjøpet. Det fullførte skjemaet kan også fungere som god visuell hjelp til å snakke om hvor lang tid det tok å spare opp så mye penger og om barnet mener målet var verdt å vente på.

Ved å bruke et budsjettskjema som dette, kan barnet ditt se verdien av å spare over tid, og de lærer seg både å være tålmodige og se den virkelige verdien av penger.

Tekst/foto: Post-it® Brand / 3M Norge – Se mer fra 3M


 

reklame